Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - politics sketsa - Norodom Sihanouk, bekas Raja Kemboja meninggal dunia

Norodom Sihanouk, bekas raja Kemboja yang berpengaruh besar dalam politik lebih enam abad, meninggal dunia hari ini, di Beijing.

Beliau berusia 89 tahun. 
Jurucakap Kerajaan Kemboja, Khieu Kanharith, berkata Sihanouk meninggal dunia awal hari ini.

Beliau berlepas ke Beijing awal tahun lalu untuk mendapatkan rawatan. 

Putera Sisowath Thomico, yang juga anggota keluarga diraja serta pembantu kepada Sihanouk, berkata bekas raja itu mendapat serangan jantung di sebuah hospital di Beijing. 

“Kematiannya adalah satu kehilangan besar kepada Kemboja," kata Thomico. 
Sihanouk adalah tokoh utama dalam politik Kemboja untuk lebih enam dekad tetapi melepaskan tampuk pemerintahan pada 2004 kerana kesihatannya yang semakin merosot. 

Beliau menyerahkan kuasa pemerintahan kepada anaknya, Norodom Sihamoni. 

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers