Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - isu semasa - BERNAMA TV berhutang RM10 juta kerana Tan Sri Anuar Zaini?

Pendedahan Zam Maidin - Bernama TV tidak dirunding dengan menteri

Di dalam posting blognya www.zamkata.blogspot.com yang terbaru Zainudin Maidin, mantan Menteri Penerangan telah mendedahkan bahawa Bernama TV ditubuhkan tanpa berunding dengan beliau selaku Menteri Penerangan ketika itu.

“Malangnya Bernama TV yang dicetuskan berikutnya tanpa perundingan dengan saya, ketika saya menjadi menteri penerangan oleh seorang yang diberikan kepercayaan kerana kepetahan bercakap, pandai merancang, melobi dan membuat orang rasa "kembang" telah menyebabkan kerugian berjuta ringgit yang terpaksa ditanggung oleh Bernama hingga sekarang dan masih dalam usaha penyelesaian.

Mulanya Bernama TV ini hanyalah sebagai pembekal berita kepada Astro, tetapi tercetus idea " fantastic" yang tidak berasaskan kepada realiti untuk mewujudkan Channel Berita TV Bernama menerusi penswastaan, tetapi oleh kerana pencetus idea ini tidak berpengalaman sebagai wartawan, sebaliknya pandai ber"gendang kosong" maka ianya tidak praktikal dan berjuta wang rakyat menjadi korban kecuali memberi faedah kepada diri sendiri.

Mungkin kalau sekiranya bekas-bekas wartawan seperti Abdul Rahman Sulaiman, Rejal Arbi, Jalaluddin Bahauddin atau Syed Jamil menjadi Pengerusi Bernama masa itu, maka besar kemungkinan bencana ini tidak berlaku kerana kesedaran terhadap penyalahgunaan kuasa dan wang rakyat selalu menjadi bahan kritikan dan penulisan mereka.”.

Mengikut pendedahan yang telah dibuat oleh Blogger Kuda Ranggi Anuar Zaini Perlu Tanggung Jawab ) individu yang dimaksudkan Zam ialah Tan Seri Anuar Zaini rakan karib Pak Lah yang cukup berpengaruh ketika itu. Anuar Zaini telah dilantik sebagai Pengerusi Bernama walaupun beliau bukan berlatarbelakangkan media. Bernama TV yang berhutang kurang lebih RM10juta kepada Bernama menghadapi kerugian besar sehingga terpaksa dibailout oleh Kerajaan demi menutup kudis pentadbiran terdahulu.

Begitulah selalunya apabila terdapat mereka yang rapat dengan PM konon the inner circle yang boleh berbisik dan melangkah kepala-kepala pentadbir dan menteri yang dilantik. Kecurangan hanya akan terbungkang apabila sesuatu perniagaan atau projek Kerajaan itu gagal dan menanggung kerugian yang besar. Pada masa dan ketika itu terceliklah segala panau dan kurap di badan. Siapa yang meluluskan dan saluran mana yang digunakan. Badan bernasib baik jika panau dan kurap dapat diubati. Apa akan jadi jikalau panau dan kurap merebak menjadi kayap dan kanser sehingga keseluruh badan?. Pada masa itu mereka ini akan lari konon ‘lie low’bergentayangan di bungalow mewah mereka di luar negara (Australia yang terdekat) hasil wang rakyat.
Tags: isu semasa

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers