Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - isu MB Perak - KAWALAN KETAT DI MAHKAMAH

Mahkamah Persekutuan Putrajaya setakat ini (JAM 9.55 PAGI) belum mula bersidang untuk mengumumkan keputusan berhubung dengan rayuan Datuk Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin mengenai kedudukan Menteri Besar Perak yang sah.

Kira-kira setengah jam tadi kelihatan, Haji Mohammad Nizar masuk ke dalam mahkamah diiringi isteri Datin Fatimaah dan seorang anak lelaki beliau. Terdapat sekurang-kurang lapan wakil rakyat Pakatan memasuki ruang bicara mahkamah.

Antaranya ialah Lim Kit Siang. Datuk Ngeh Koo Ham, Khalil Idham Lim (Adun Titi Serong) , Lim Boon Chye berada dalam mahkamah. Terdapat juga Adun BN dan penyokong di sebahagian ruang disediakan..

Peguam Negara Tan Sri Ghani Patail juga kelihatan masuk ke kamar mahkamah, di samping Pegaum Haji Mohamad Nizar, Hanipa Maidin pada kira-kira jam 9.32 pagi tadi.

Di luar perkarangan mahkamah kelihatan sekumpulan penyokong Dr Zambry berkemeja T kuning. Kawalan tersangat ketat untuk memasuki ruang mahkamah.

Berikut kronologi krisis politik di Perak itu.

1 Feb 2009:

Speaker DUN Perak, V. Sivakumar menerima surat peletakan jawatan ADUN Behrang Jamaluddin Mat Radzi dan ADUN Changkat Jering, Mohd Osman Jailu. Kedua-dua ADUN PKR nafi meletakkan jawatan.

3 Feb 2009:
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan bahawa tidak berlaku kekosongan kerusi DUN Changkat Jering dan DUN Behrang serta tidak perlu mengadakan PRK bagi kawasan itu.

4 Feb 2009:

DS Najib Tun Abdul Razak (ketika itu TPM) mengumumkan UBN Perak kini mempunyai majoriti mudah untuk menubuhkan kerajaan apabila tiga ADUN dari PKR dan seorang ADUN dari DAP mengumumkan keluar parti dan menjadi ADUN Bebas yang menyokong BN. (UBN Perak dan Pakatan Rakyat masing-masing mempunyai 28 kerusi DUN).

5 Feb 2009:

Kenyataan media dari pejabat Sultan Perak menyatakan bahawa Sultan bertitah tidak akan membubarkan DUN dan menitahkan Haji Mohammad Nizar serta Anggota Majlis Mesyuarat Negeri meletakkan jawatan dan sekiranya enggan maka jawatan mereka akan dianggap kosong.

6 Feb 2009:

Dr Zambry dilantik sebagai Menteri Besar Perak Ke-11 menggantikan Haji Mohammad Nizar yang mula memegang jawatan berkenaan pada 17 Mac 2008.

13 Feb 2009:
Haji Mohammad Nizar memohon mahkamah mengisytiharkan beliau masih Menteri Besar yang sah selain memohon injunksi melarang Dr Zambry menjalankan tugas sebagai Menteri Besar.

6 Mac 2009:
Hakim Mahkamah Tinggi Lau Bee Lan merujuk kepada Mahkamah Persekutuan bagi mendapatkan penjelasan mengenai isu-isu perlembagaan dalam saman yang difailkan oleh Haji Mohammad Nizar bagi mencabar kesahihan pelantikan Dr Zambry sebagai MB Perak.

23 Mac 2009:
Mahkamah Persekutuan memutuskan agar kes Haji Mohammad Nizar lawan Dr Zambry dikembalikan ke Mahkamah Tinggi.

3 April 2009:
Haji Mohammad Nizar diberi "lampu hijau" oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk mencabar kesahihan pelantikan Dr Zambry sebagai Menteri Besar Perak berikutan keputusan Hakim Abdul Aziz Abdul Rahim bahawa permohonan yang difailkan oleh Haji Mohammad Nizar pada Februari lepas adalah tidak remeh, tidak menyusahkan dan mempunyai kes prima facie untuk dihujah di mahkamah.

11 Mei 2009:
Mahkamah Tinggi mengisytiharkan Haji Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah kerana mendapati beliau tidak pernah mengosongkan jawatan sebagai Menteri Besar.

12 Mei 2009:
Dr Zambry kekal sebagai MB Perak apabila Mahkamah Rayuan menerima rayuan Dr Zambry bagi menangguhkan pelaksanaan keputusan Mahkamah Tinggi.

22 Mei 2009:
Keputusan Mahkamah Tinggi dibatalkan oleh Mahkamah Rayuan yang mengisytiharkan pelantikan Dr Zambry adalah secara sah dan mengikut Perlembagaan.

19 Jun 2009:
Mohammad Nizar memfailkan notis usul permohonan untuk kebenaran merayu ke Mahkamah Persekutuan keputusan oleh Mahkamah Rayuan.

5 Nov 2009:
Panel lima hakim Mahkamah Persekutuan yang bersidang telah menangguhkan keputusan kes itu pada 9 Feb 2010 setelah selesai mendengar hujahan.

Tags: isu MB Perak

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers