Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - politik sketsa - HANYA ADUN DIIZIN MASUK DEWAN

IPOH: Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak selama seminggu bermula Khamis ini akan mencatat sejarah paling getir Kawalan keselamatan dan polis pada tahap maksimun. Agendanya .. mudah sahaja iaitu untuk memberi tekanan paling maksimun pada Adun Pakatan Rakyat dan para penyokongnya.

Yang PASTI hanya ADUN dibenarkan masuk. Yang lain-lain sila ambil perhatian .. jangan harap.

Menurut sumber pejabat SUK, jika berasaskan arahan semasa kini, tiada media (yang tidak berkenaan atau tidak bersekongkol dengan Umno) dibenarkan masuk ke dalam Dewan, meskipun memiliki pas yang dikeluarkan Speaker Dewan V Sivakumar mengeluarkan pas. END

Semua pas yang dikeluarkan speaker tidak akan diperakukan. Asasnya Speaker bukan tuan rumah pejabat SUK. Mulai Rabu akan kelihatan berbondong-bondong kenderaan polis, lengkap dengan pegawai dan anggotanya berkampung sekitar bangunan SUK itu. Semuanya atas desakan dan arahan Setiausaha Kerajaan Negeri Dato Dr Abdul Rahman Hashim.

Sesungguhnya Dewan DUN tidak memerlukan polis tetapi dek kerana jemputan khas Abdul Rahman, maka akan kelihatan berbondong-bondonglah anggota dan pegawai polis mengawal bangunan SUK dan Dewan Undangan Negeri.

Anggota polis dijangka membuat kawalan keluar masuk bangunan SUK dan dewan persidangan. Bayangkanlah betapa ketatnya kawalan hari itu. Berdoalah semuga Allah memberi lorongan agar terbukti juga kebenaran pada awam.

Speaker V Sivakumar hendaklah dengan segala kebijaksanaannya mengguna waktu dan ruang yang ada. Adun Pakatan Rakyat hendaklah bijak berbahasa dan bersiap siaga. Speaker hendaklah bertegas menggunakan segala kuasanya agar rakyat marhaen (yang berkenaan) diizinkan masuk ke dewan yang mulia itu.

Sesungguhnya para pegawai kerajaan negeri terutama di SUK sudah mulai rimas dengan sikap dan tindakan Rahman yang ternyata telah membelakangi kod etika perkhidmatan awam dengan membuat arahan yang lebih bersifat mempertahankan kepentingan peribadi.

Kemungkinan Rahman kini dikejar kegelisahan yang amat untuk mempertahankan maruah diri yang dia sendiri mencemarkannya. Dia dikatakan kini membuat arahan tanpa pertimbangan yang sewajarnya, melebihi kuasa Menteri Besar Kudeta DS Dr Zambry sendiri. Pejabat SUK kini tidak lagi telus dan jujur dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai sebuah badan yang menjaga kepentingan rakyat kerana telah secara langsung terbabit dengan karenah politik. END

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers