Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - nasional - Penyenaraian FGVH di Bursa adalah skim berniat jahat

PKR menyifatkan cadangan penyenaraian Felda Global Ventures Holding (FGVH) di Bursa Malaysia adalah "skim berniat jahat" yang bertujuan mengurangkan pegangan peneroka dalam Felda Holdings yang kaya dengan tunai.

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli, dengan penyenaraian itu, semua aset Felda akan dipindahkan ke FGVH, yang merupakan syarikat milik penuh kerajaan dan peneroka tidak lagi akan mempunyai suara dalam perniagaan dan aktiviti operasi berkenaan.

Lebih-lebih lagi, katanya, pelabur lain juga dijemput membeli saham dalam FGVH.

"Kami anggarkan bahawa apabila ini berlaku, ekuiti Felda Holdings yang dipegang oleh peneroka dan kakitangan Felda akan dikurangkan daripada 51 peratus sekarang kepada paling tinggi 42.7 peratus selepas penyenaraian.
"Ini menjadikan mereka pemegang saham minoriti," kata Rafizi dalam  sidang medianya di ibu pejabat parti di Tropicana, Petaling Jaya.

Mengulas cadangan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad yang mahu membentuk sebuah syarikat khas (SPV) dalam urusan penyenaraian itu, Rafizi berkata tindakan itu menunjukkan kerajaan berniat jahat.

“Kalau mereka mahu menyenaraikan FGVH di Bursa Malaysia tanpa membabitkan KPF (Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad) ini bermakna mereka mengkhianati peneroka dan kakitangan Felda.

“Ia juga bertentangan dengan undang-undang,” katanya lagi.

Semalam, Isa bertegas mahu menyenaraikan FGVH di Bursa Malaysia walaupun tanpa membabitkan KPF.

Untuk tujuan itu, Isa berkata syarikat khas akan ditubuhkan bagi menyalurkan keuntungan FGVH kepada peneroka.

Rafizi berkata, kerajaan seharusnya mendapatkan persetujuan KPF yang mempunyai pegangan saham 51 peratus dalam Felda Holding Berhad sekiranya mahu memindahkan keseluruhan pegangan itu kepada FGVH.
Tags: nasional

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers