Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - headline. feature , wilayah - Aktivis Sarawak ditahan polis di Petaling Street

Aktivis yang bertanding dalam pilihan raya negeri Sarawak baru-baru ini ditangkap polis selepas dia membawa gimik ke Kuala Lumpur hari ini untuk membantah tindakan keras terhadap BERSIH 2.0.

NONEHii Tiong Huat, yang berpakaian baju-T kuning yang dicetak namanya, muncul di Petaling Street seorang diri petang ini sambil membawa papan tanda buatan sendiri dan bendera Malaysia.

Papan tanda kuning itu memaparkan lukisan gari di sebelah perkataan "Bersih", diikuti dengan tulisan "Kotor OK?"

Sambil mengangkat papan tanda dan bendera tersebut, dan berulangkali melaungkan "Bersih tangkap, Kotor OK," Hii menarik perhatian orang ramai di situ termasuk pelancong asing. Beberapa kenderaan membunyikan hon sebagai tanda sokongan.

Malaysiakini difahamkan aktivis tersebut melakukan gimik yang sama di bandar Sibu sejak dua hari lalu tetapi tidak diendahkan polis di sana kerana mereka sudah biasa dengan tingkahlaku Hii.

Dia terbang ke Kuala Lumpur hari ini dan terus ke Jalan Petaling selepas mendarat.

Tidak sampai lima minit, tiga anggota polis bermotosikal muncul dan cuba menghalangnya daripada meneruskan gimiknya.

NONEBerikutan itu berlaku pertengkaran antara mereka, yang menarik 
perhatian orang ramai yang berkumpul di situ untuk melihat apa yang sedang berlaku. 

Ada yang merakamkan insiden tersebut dengan kamera manakala beberapa orang lagi kedengaran berkata "Polis mengganggu!" dan "Adakah ini suatu kesalahan?"

Hii menuntut anggota polis terbabit berjanji tidak akan merampas MyKadnya, sebelum dia menunjukkannya kepada mereka. 

Tetapi selepas anggota polis itu mengalah, Hii hanya menunjukkan pasportnya, dan mendakwa MyKadnya telah hilang dan dia tidak membawa laporan polis mengenainya.

Apabila salah seorang anggota polis memberitahunya bahawa mereka telah diarahkan untuk menangkapnya, Hii naik berang dan menjerit balik bertanyakan apakah kesalahannya dan mengapa mereka mahu menangkapnya.

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers