Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - political concern - Kerajaan Melaka menaikkan tarif air tanpa mengumumkannya..

Rakyat Melaka amat kesal dengan tindakan kerajaan negeri Melaka menaikkan tarif air sewenang-wenangnya tanpa memaklumkannya terlebih dahulu kepada rakyat.

Ketua Dewan Pemuda Pas Melaka, Kamaruddin Sidik berkata, tindakan Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) ini amat tidak bertanggungjawab dan membelakangi kepentingan rakyat.Ia menunjukkan tiada keperihatinan kerajaan negeri Melaka pada rakyat, kerana sebelum ini mengkritik kenaikan harga air di Selangor dan Kedah tidak lama dulu.

"Apabila kerajaan Selangor dan Kedah buat tindakan sebegitu sebelum ini yakni menaikkan tarif air mereka bising. Tapi kini mereka naikkan tanpa sebarang pengumuman.water privatization parliament and moneySejak awal bulan ini, tarif baru air bagi pengguna di kawasan kediaman adalah 60 sen selepas penggunaan 20 meter padu.

Tarif lama adalah 55 sen selepas 15 meter padu pertama. Tarif baru bagi perniagaan pula adalah RM1.80 bagi penggunaan melebihi 100 meter padu.

Sementara itu, ADUN kawasan Ayer Keroh dari DAP, Khoo Poay Tiong, berkata ia menyusahkan rakyat dan lebih menghairankan mengepa rakyat tidak dimaklumkan.

"Ramai yang tidak puas hati kerana tindakan menaikkan harga air ini telah dijalankan secara senyap, seolah-olah untuk mengelak sebarang protes," kata Khoo.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Air Melaka Bhd (SAMB), Mohd Khalid Nasir, mengesahkan memang terdapat 'penyelarasan' terhadap tarif air.

Menurutnya, tindakan itu berdasarkan arahan yang dikeluarkan pusat.

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers