Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - political concern - MCA akan dakwa MPM di mahkamah kerana hasut bubar sjk

MCA menuntut Majlis Perundingan Melayu (MPM) diheret ke mahkamah atas dakwaan menghasut kerana cadangan membubarkan sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil, kata Ahli jawatankuasa pusat MCA, Loh Seng Kok.

Beliau berkata precedent telah dilakukan pada 1978 apabila Mark Koding, seorang ahli parlimen dari Sabah didakwa mengikut Akta Hasutan kerana membuat kenyataan yang sama ketika perbahasan Dewan Rakyat.

"Ini adalah contoh, di mana di Parlimen juga seseorang indivitu tidak mempunyai imuniti mutlak ke atas kenyataan berbaur hasutan yang mereka luahkan," katanya.

Menurut Loh, undang-undang hasutan boleh diambil ke atas MPM kerana sekolah-sekolah berkenaan dijamin mengikut Akta Pendidikan 1996 dan Artikel 152 (A) perlembagaan persekutuan.

Selain mempelajari bahasa ibunda, Loh berkata sekolah jenis kebangsaan tidak membantutkan perpaduan nasional kerana pelajar juga diwajibkan mempelajari bahasa Malaysia dan ditiupkan dengan semangat cintakan negara.


"Sekolah rendah jenis kebangsaan Cina dan Tamil tidak menghalang perpaduan nasional. Sebaliknya, kumpulan fanatik dan pelampau seperti MPM adalah dalang utama yang cuba mengagalkan perpaduan nasional," kata Loh.

Beliau mengulas kenyataan yang dibuat oleh ahli jawatankuasa pengemudi MPM, Kamaruddin Kachar dan Mohd Hilmi Ismail yang dilaporkan media berkata sekolah jenis kebangsaan sepatutnya dibubarkan.

Kenyataan itu dibuat berikutan desakan presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek agar kerajaan persekutuan meningkatkan dana untuk sekolah-sekolah berkenaan.

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers