Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - political concern - SPEAKER KEDAH BERKUASA TENTUKAN KEDUDUKAN KERUSI DUN

Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah mempunyai kuasa menentukan kedudukan kerusi Dun Kota Seputeh sama ada kosong atau sebaliknya kerana apa yang berlaku dalam DUN mesti diselesaikan oleh DUN, kata V Sivakumar.


Speaker PR Dun Perak itu berkata, tindakan Datuk Dr Abdul Isa Ismail mengumumkan kekosongan kerusi Dun tersebut berdasarkan Surat Kekosongan Dun yang diterimanya sebelum ini, adalah muktamad.

"K
eputusan Speaker Kedah adalah muktamad, tidak perlu dan tidak boleh dibawa ke Mahkamah. Speaker hanya perlu memaklumkan kepada Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) agar mengadakan suatu pilihanraya kecil dalam tempoh 60 hari."

Beliau mencabar BN menunjukkan klausa undang-undang yang membenarkan SPR atau Mahkamah sendiri berhak mendahului keputusan Speaker Dun.

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers