Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - politics assembly - MAHKAMAH TIADA KUASA MENYATAKAN PROSIDING DALAM DUN

IPOH: Mahkamah Tinggi di sini memutuskan bahawa mahkamah tidak mempunyai kuasa untuk mendengar dan menyatakan kesahihan sebarang prosiding dalam dewan undangan negeri di mana-mana negeri dan tidak boleh dipersoalkan di mana-mana mahkamah.

Bacalah berkali-kali agar difahami dengan sejelasnya akan keputusan Hakim Datuk Azahar Mohamad semasa membentangkan hujahannya menolak permohonan saman bekas Speaker Perak, V Sivakumar semalam.

Azahar menolak permohonan saman Sivakumar terhadap penggantinya yang didakwa menyerang dan melakukan pemenjaraan salah semasa sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak 7 Mei lalu.

Azahar memutuskan bahawa mahkamah tidak ada kuasa untuk mendengar permohonan Sivakumar, justeru tidak boleh campur tangan dalam keputusan yang dibuat oleh ahli-ahli DUN.

Jika berbuat demikian katanya, ia akan melanggar Artikel 72 Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan kesahihan sebarang prosiding dalam DUN di mana-mana negeri tidak boleh dipersoalkan oleh mana-mana mahkamah.

"Ini adalah perkara dalaman dan apa sahaja perkara yang timbul perlu dibincang dan diselesaikan dalam DUN, bukan dalam mahkamah," katanya.

Sivakumar dalam permohonan samannya juga memohon injuksi bagi menghalang R Ganesan dan sesiapa di bawah arahan Ganesan daripada menghalang tugasnya sebagai Speaker dan menghalang daripada menyebabkan kecederaan berterusan terhadapnya.

Jika demikian analitikalnya, maka bererti segala apa yang dbincangkan dan diputuskan dalam DUN tidak boleh dipersoalkan di Mahkamah. Ia juga bererti Mahkamah tidak mempunyai kuasa dalam menentukan kesahihan urusan perlantikan Menteri Besar dan Speaker negeri.

1 comments

  1. TBO says:

    bagaimana mereka melacurkan perlembagaan persekutuan tatkala membicarakan kes Speaker Sivakumar menggantung zambi n the gang

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers