Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - social concern - KANAK-KANAK MANGSA PERANG VIETNAM YANG BERLARI TANPA PAKAIAN MASIH HIDUP[

Sedang berlari tanpa pakaian ekoran badannya terbakar

Setiap kali melihat foto ini, belas dan kesian menyuntik hati saya. Dulu pernah saya tertanya2 siapakah kanak-kanak malang ini yang terpaksa melalui kegetiran peperangan sehingga demikian rupa. Bahagia rasanya saya melihat foto dan membaca sedikit artikel mengenai dirinya yang membesar di Kanada.

Ramai tentu ingat foto ini yang menjadi antara foto terbaik merakamkan tragedi semasa peperangan di Vietnam. Ia dirakamkan pada tahun 1972, memperlihatkan seorang kanak-kanak perempuan sunti Vietnam berusia sembilan tahun.

Q1X00133_9Kanak-kanak ini sedang berlari tanpa pakaian ekoran badannya terbakar disebabkan ledakan bom napalm. Foto ini adalah salah satu imej yang paling tragis dan sukar dilupakan kesan daripada peperangan di negara ituKanak-kanak itu, Kim Phuc Phan Thai, kini berusia 46 tahun (gambar sebelah) menetap di Kanada. Baru-baru ini belliau menceritakan penderitaan dan pengalamannya kepada Phoenix Society for Burn Survivors.

"60 peratus daripada badan saya terbakar," katanya yang menjalani 17 pembedahan dan 14 bulan di unit rawatan kebakaran.

Wajahnya tidak terbakar namun badannya hampir keseluruhannya terbakar meninggalkan parut dan kesakitan yang tidak terhingga.

"Sepatutnya saya dah mati," katanya sambil menegaskan bagaimanapun, dia dipanjangkan usia dan oleh itu saya berpendapat bahawa saya perlu mengisi kehidupan agar lebih bermakna kerana "saya tidak boleh mengubah sesuatu yang sudah berlaku pada saya."

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers