Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - social concern - KEPALA LEMBU: KERJA BUAT UMNO BERTENTANGAN ISLAM

Image

PULAU PINANG: Polis sepatutnya bertindak segera terhadap puak pelampau yang membawa 'kepala lembu' di depan Pejabat Menteri Besar Selangor supaya ia tidak berulang.

Tindakan seumpama itu memang jelas kerja buat 'pelampau Umno' yang terus berusaha memberi gambaran buruk pada kerajaan Pakatan Rakyat dan Menteri Besar. Ini jelas kalau dilihat pada pemuda yang menegang kepala lembu itu yang siap berantai tangan sebegitu besar.

Ahli Parlimen Khalid Samad, berkata Umno ini sudah jadi ekstrim. Umno sudah berdemontrasi sebegini, di Kuala Selangor, Ijok, Tanjong Karang. Mana-mana tempat yang nak diapi-apikan semangat perkauman yang sempit (serta) sentimen agama (Islam) yang salah, mereka buat.

"Kalau polis tidak bertindak dan dilihat seolah-olah bersama-sama mereka (pelampau Umno), ini akan menyebabkan tindakan yang lebih liar berlak," kata Khalid.

"Mereka (Polis) tidak boleh kata: Kami menunggu laporan mana-mana pihak dibuat dahulu. Bolehkah Polis 'tunggu dan lihat' cermin sebuah kereta dipecah penceroboh, atas alasan menunggu rakyat atau pemilik kereta itu sendiri buat laporan; baru boleh bertindak," katanya.

Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad menegaskan demontrasi itu bukannya berdasarkan ajaran Islam, sebaliknya amalan tradisi Umno.

"Apa yang mereka buat itu bukan sahaja melampaui undang-undang negara, tetapi jelas membelakangi agama Islam dan Rasulullah s.a.w tidak pernah menyuruh umatnya berbuat demikian atas nama Islam.

PAS berpegang pada prinsip Islam yang menghargai kehormonian penganut agama lain serta melarang ahli-ahlinya (umat Islam) memaki-hamun keagamaan lain.

Beliau turut mempersoal kredibiliti Polis dan FRU yang tidak membedil kumpulan ekstremis Umno tersebut dengan gas pemedih mata dan pacutan meriam air, sebagaimana pada beberapa demontrasi aman rakyat seperti Anti-iSA, Mansuh PPSMi dan BERSIH.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Noor Azam Jamaluddin berkata pegawainya tidak boleh terus bertindak waktu insiden itu berlaku, demi mengelakkan perkara yang lebih buruk berlaku.

Bagaimanapun, beliau memberi jaminan agar insiden itu disiasat dan demontrans yang didakwa ekstrem itu akan dibawa ke muka pengadilan.

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers