Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - - speaker tiada kuasa

Speaker DUN Perak tiada kuasa halang Zambry, 6 Exco ?

PUTRAJAYA: Keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini yang menyatakan pendirian bahawa Speaker DUN Perak Sivalkumar tiada mempunyai kuasa mengantung khidmat Menteri Besar kudeta dan enam exconya amat mengejutkan.

Keputusan mahkamah memang tidak boleh dipertikaikan namun implikasinya ia menjadi satu precedent/alasan/rujukan dan contoh kepada kes-kes seumpama itu yang mendatang.

Keputusan mahkamah itu mengejutkan ramai kerana kini ia meletakkan Dewa$n Undangan Negeri berada di bawah kuasa Mahkamah. Ertinya apa jua yang diputuskan di persidangan DUN boleh dipertikaikan dan dibawa ke mahkamah untuk diadili semula.

Sekarang terbuka luas pada semua pihak untuk mendakwa dan mempersoalkan apa jua yang berlaku atau diputuskan pada persidangan DUN difailkan di mahkamah untuk diadili semula. Begitulah fahaman ekoran keputusan mahkamah itu.

Perkara itu diputuskan oleh panel lima hakim yang diketuai oleh Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd Sherif.

Pada 18 Feb, Sivakumar bersama Jawatankuasa Hak dan kebebasan DUN Perak yang dipengerusikan mengambil tindakan mengejut menggantung dan melarang Menteri Besar kudeta bersama enam Exconya daripada menghadiri sidang DUN berkuat kuasa serta-merta selama 18 bulan.

(PS: dah penming kini laghi pening dan kritikal krisis perlembangaan ini)

Secara umumnya mulai dari keputusan ini boleh ditafsirkan semua pengantungan yang dilakukan selama ini oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan di Deran Rakyat dan DUN adalah tidak sah ?

Berikutan itu, pada 2 Mac lalu, Zambry dan enam Exconya itu memfailkan saman pemula di Mahkamah Tinggi Ipoh bagi membatalkan keputusan Speaker DUN menggantung dan melarang mereka menghadiri sidang Dewan kerana tindakan itu bertentangan dengan undang-undang.

Zambry dan enam Exco terbabit juga memohon satu pengisytiharan bahawa mereka berhak mengambil bahagian dalam sidang Dewan dan menjalankan fungsi serta kewajipan masing-masing.

Keenam-enam Exco itu ialah Zainol Fadzi Paharuddin, Datuk Ramly Zahari, Hamidah Osman, Datuk Saarani Mohamad, Mohd. Zahir Abdul Khalid dan Dr. Mah Hang Soon.
Tags:

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers