Selasa, 3 Mac, sidang DUN ke arah selesaikan krisis di Perak
IPOH (27 Feb): }Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), V Sivakumar telah memanggil sidang tergempar dewan itu pada Selasa 3 Mac, untuk membahaskan dua usul berhubung krisisi Perlembagaan di Perak.Beliau menggunakan kuasanya di bawah peraturan tetap 8 dan 11untuk membahaskan isu-isu utama yang menjadi ketegangan pokok antara Pakatan Rakyat dan BN sejak awal bulan ini, katanya di pejabatnya di sini hari ini. ENDma, mengesahkan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar yang sah sebelum ditumbangkan dalam rampasan kuasa BN.
Kedua, membubarkan DUN bagi membolehkan satu pilihanraya peringkat negeri diadakan seperti hasrat Pakatan Rakyat sebelum ini.
Krisis politik di negeri itu tercetus susulan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat meninggalkan kerajaan campuran itu dan menyatakan sokongan kepada BN. AUN Bota , Nasharuddin Hashim yang mulanay berada dalam Pakatan Rakyat selama 11 hari juga kembali kepangkuan BN.
Speaker membenarkan kesemua Adun hadir di persidangan khas itu kecuali mereka yang telah digantung, iaitu Menteri Besar kerajaan BN sekarang Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota exconya.
Tiga wakil rakyat bebas - yang dianggap telah mengosongkan kerusi masing-masing melalui surat peletakan jawatan mereka - juga dilarang menyertai sidang tersebut.
Dengan larangan itu berarti, barisan wakil rakyat BN akan diwakili 21 Adun, manakala Pakatan Rakyat 27 orang, tidak termasuk Sivakumar.
Krisis perlembagaan di negeri Perak ini dilihat tidak akan berakhir sekiranya rakyat tidak diberikan hak untuk mengundi sekurang-kurang untuk DUN Behrang, Changkat Jering dan Jelapang. END