Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - social concern - Cameron Highland juga tak selamat..byk racun toksid..


Eloklah negeri PM Tok Jib dan  MB bakal takda telinga Tok Nan ada sisa radiasi Lynas dan terbaru hasil kajian dua toksik haram dan racun perosak menjadi punca masalah kesihatan yang serius kepada manusia meracuni sungai-sungai utama di Cameron Highland.
Tak selamat ke Cameron Highlands...? Entahlah itu baru racun DDT belum sisa radiasi...
Penyelidik daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang menjalankan ujian mendapati kepekatan racun perosak yang diharamkan DDT(dichlorodiphenyltrichloroethane) dan lindane (gamma hexachlorocyclohexane atau HCH) terdapat di Sungai Bertam dan Sungai Telom.
Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA) telah mengklasifikasikan racun perosak sebagai karsinogen manusia.
Kedua-dua DDT dan lindane telah benar-benar diharamkan di Malaysia. Ia adalah antara senarai bahan kimia toksik yang dikenal pasti dalam Konvensyen Stockholm Pencemar Organik Yang Berkekalan (POPs) yang telah ditandatangani pada tahun 2002 tetapi masih lagi perlu disahkan.
Para penyelidik UKM mendapati kepekatan keluarga DDT dan isomer HCH selepas ujian air permukaan dan sampel sedimen.
Mereka telah mengambil 112 permukaan air dan sampel sedimen daripada lapan mata di Cameron Highlands, iaitu di Lembah Biru, Terla, padang golf, Kg Taman Riadah, pejabat Fama, Parit Jatuh , Teh perladangan BOH dan Habu.
Dalam laporan yang disiarkan dalam Jurnal Kimia Pusat pada 7 Nov tahun ini, ia menegaskan bahawa keputusan menunjukkan " sejarah penggunaan dan input baru racun perosak".
Ia juga menyatakan bahawa lindane adalah komponen yang paling dominan dikesan dalam sampel sedimen dan air.
Sampel telah dikumpulkan dari hulu ke hilir sepanjang musim 2011 kering (Februari, Jun, Julai) dan musim basah (April, Mei, Ogos dan November).
Berdasarkan kepekatan yang lebih tinggi dikesan semasa musim basah dan membandingkan kepada kajian serupa yang dilakukan di China, laporan itu mencadangkan bahawa racun perosak telah dibebaskan daripada deposit basah atau dari tanah yang terhakis dalam air dari hujan lebat.
Pusat Racun Negara, Universiti Sains Malaysia juga memulakan penyelidikan sendiri untuk memastikan sama ada terdapat racun perosak organoklorin (OCPs), termasuk DDT, di sungai Cameron Highland.
Ahli Farmasi, Sulastri Samsudin berkata OCPs adalah salah satu kumpulan POPs, sambil menambah bahawa OCPs mempunyai "banyak kesan toksik pada kesihatan dan populasi hidupan manusia".
"POPs adalah kelas bahan kimia toksik yang berterusan dalam persekitaran, berkumpul dalam kepekatan yang tinggi di tisu lemak, bio-diperbesarkan melalui rantaian makanan dan mempunyai potensi untuk jarak jauh, pencemaran yang meluas," katanya kepada The Star.
Beliau berkata hasil penyelidikan dijangka akan diperolehi menjelang bulan depan.
Sementara itu, bukan hanya racun perosak yang ditemui dalam sungai Cameron Highlands '- bakteria najis turut dikesan dalam air minum (minum) seawal empat tahun yang lalu, dalam kajian Universiti Teknologi Malaysia 2008.
Kajian bertajuk "Satu kajian kebersihan Bekalan Air Cameron Highlands”, hasil ujian menunjukkan bahawa Sg Terla yang merupakan kawasan tadahan air dan membekalkan sebanyak 60% air bersih untuk Cameron Highlands, dan kawasan tadahan air Bertam Ulu Sg telah mendapati terkandung bakteria najis.
Pensyarah Fakulti Keselamatan, Kesihatan dan Alam Sekitar, Universiti Teknologi Malaysia, Prof Dr Maketab Mohamed, berkata pencemaran datang dalam bentuk racun perosak, tandas pekerja kotor dan biasa baja organik seperti tahi ayam.
"Ini adalah kerana terdapat banyak ladang-ladang dibuka di hulu kawasan tadahan Sg Terla dan loji rawatan. Kehadiran bakteria E.coli dalam ujian yang dijalankan menunjukkan kehadiran perkara najis.
"Kami mendapati beberapa paip kumbahan tandas pekerja langsung dilepaskan terus ke dalam sungai," katanya kepada The Star.
Prof Maketab, yang juga Presiden Persatuan Pencinta Alam Malaysia, bimbang ketiadaan baki klorin dalam beberapa air yang dirawat, yang berfungsi untuk melindungi air daripada organisma penyebab penyakit.
"Kami mendapati bahawa rawatan air dilakukan di Cameron Highlands tidak sehingga pencapai piawaian. Tahap baki klorin adalah sifar di tempat-tempat tertentu dan terdapat kehadiran bakteria," beliau berkata, sambil menambah bahawa dia merancang untuk menjalankan kajian lain tidak lama lagi untuk mengemaskini keputusan kerana dia merasakan keadaan " pasti menjadi lebih teruk. "
Prof Maketab berkata penemuan kajian itu telah diserahkan kepada pihak berkuasa pada tahun 2008, termasuk pejabat, Menteri Besar Pahang, Jabatan Kesihatan Cameron Highlands, Pejabat Daerah Cameron Highlands dan Cameron Highlands MP Datuk SK Devamany.

  0 comments

  Leave a Reply

  Popular Posts

  KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAM  Adalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

  Followers