Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - political concern - Poster wajib ada nama penerbit/pencetak


Alkisahnya, poster parti politik yang bertanding kena ada nama pencetak dan penerbit. Ada sesaper faham atau kau orang tak kisah hal ini. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan semua poster parti politik yang bertanding wajib meletakkan nama pencetak dan penerbit pada poster berslogan parti.
Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, ia selaras penarikan balik Rang Undang-Undang (Pindaan) Akta Kesalahan Pilihan Raya baru-baru ini.
"Dulu diputuskan untuk tarik balik arahan itu, tetapi memandangkan pindaan ditarik balik, jadi SPR akan kuatkuasakannya semula," katanya.
Beliau berkata, mesyuarat juga bersetuju mewujudkan satu komuniti mengkaji kaedah pelaksanaannya agar mudah memberi kefahaman terutama kepada parti politik.
Antara pindaan yang diluluskan ketika itu ialah pindaan Seksyen 11(c) yang menyebabkan cetakan bahan pilihan raya tidak perlu disertakan nama dan alamatpencetak atau penerbit bahan tersebut.
Penarikan balik Rang Undang-Undang itu dipersetujui bersama oleh SPR, kerajaan dan pembangkang apabila mendapati proses pindaan itu merumitkan.
Rang Undang-Undang itu dibentang pada 9 April lepas bagi menambah baik proses pengundian, dan diluluskan Dewan Rakyat pada 19 April setelah dibahaskan Anggota Parlimen selama tujuh jam. - BERNAMA

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers