Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - politics sketsa - Pencipta dan bilionair RED BULL meninggal

Bilionair, Chaleo Yoovidhya ...pengasas bersama minuman tenaga Red Bull meninggal dunia  semalam, kata seorang jurucakap syarikat berkenaan.

Menurut majalah Forbes, Chaleo. 89, ialah lelaki kedua terkaya di Thailand dengan nilai aset AS$5 bilion (RM15.2 bilion) pada tahun lepas.

Dilahirkan dalam keluarga miskin berketurunan China-Thai, Chaleo membina kilang farmaseutikal,TC Pharmaceuticals menghasilkan minuman tonik bernama Krating Daeng yang mendapat sambutan hebat di kalangan pekerja kilang dan pemandu lori.

Pada tahun 1984, beliau mengasaskan minuman Red Bull bersama pakar pemasaran Austria, Dietrich Mateschitz, yang menyedari potensi minuman tonik (Krating Daeng) semasa melawat rantau Asia.

Red Bull mula dipasar di Austria pada tahun 1987. Red Bull yang dihasilkan di kilang milik Chaleo kini dijual di lebih 70 negara di seluruh dunia.

Bilionair itu berkahwin sebanyak dua kali dan dikurniakan 11 orang anak, lima oleh isteri pertamanya dan enam hasil perkahwinan keduanya.

Selain perniagaan minuman tenaga, Red Bull turut memiliki dua pasukan bola sepak, Red Bull Salzburg di Austria dan New York Red Bulls di Amerika Syarikat. Red Bull juga merupakan pemilik pasukan Formula Satu dengan nama yang sama.

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers