Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - politik nasional - ekoran tarian pendek,hubungan KL-Jakarta terjejas

Hubungan Malaysia dan Indonesia kini tercalar ekoran satu tarian yang dikenali sebagai tarian pendek berasal dari Bali yang disiarkan dalam satu rancangan promosi pelancongan Malaysia.

Malaysia dianggap mencuri tarian itu untuk promosi pelancongan yang disiarkan dalam satu saluran Discovery Channel. Ekoran itu, kini rakyat Indonesia menimbulkan kemarahan dan sentimen anti Malaysia di beberapa bandaraya negara itu.

Sentimen ini turut tercetus di sekitar universiti Indonesia berikutan sentimen anti-Malaysia. Kebanyakan stesen televisyen Indonesia turut memainkan sentimen ini setiap hari.

Sebuah kediaman penuntut perubatan Malaysia di Universiti Jogjakarta menjadi mangsa pertama sentimen anti-Malaysia apabila ia dilontarkan dengan batu. Tiada kecederaan dilaporkan berlaku dan pihak universiti serta polis tempatan telah memberikan kerjasama yang baik bagi mengawal keadaan.

Beberapa kumpulan di Indonesia khususnya Banteng Demokrasi Rakyat menunjukkan rasa marah mereka dengan melakukan demonstrasi di hadapan kedutaan Malaysia di Jakarta hampir setiap hari sejak beberapa minggu lepas.

Mereka turut membaling telur busuk minggu lalu. Malaysia sebelum ini telah beberapa kali dituduh mencuri kebudayaan Indonesia termasuk tarian lagu barongan, batik, rasa sayang dan baru-baru ini.

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers