Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - -

SKANDAL RM17 BABITKAN KHIR TOYO

KUALA LUMPUR (25 Feb) : Mantan Menteri Besar Selangor yang juga calon Ketua Pemuda Umno, Khir Toyo kini dikatakan berhadapan skandal membabitkan penerimaan bayaran RM17 juta daripada seorang individu hasil jualan hartanah Al Marwa Tower di Makkah, Arab Saudi.

Pembayaran itu diterima hasil jualan tujuh daripada 12 unit hartanah Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB).

Berasaskan Resolusi Lembaga Pengarah PNSB (bertarikh 14 Sept 2007), PNSB meluluskan pembelian lima unit kediaman bernilai RM8.4 juta tetapi laporan/rekod PNSB menunjukkan sejumlah RM25.6 juta telah dibayar ke akaun individu di Arab Saudi antara 17 Sept dan 19 Sept 2007.

Menurut kenyataan media pejabat Menteri Besar Selangor, kesemua transaksi dibuat atas nama Mohd Khir selaku Pengerusi PNSB atas alasan Arab Saudi hanya membenarkan hartanah di Makkah dibeli oleh individu muslim.

"Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim selaku Pengerusi Perbadanan Menteri Besar (MBI) berhasrat mendapatkan jawapan terhadap persoalan di atas dan tidak teragak-agak mengambil tindakan tegas jika ada unsur jenayah."

Sebelum ini, dua Pegawai PNSB telah diminta bercuti selama sebulan bagi membolehkan siasatan dalaman dijalankan.END

Tags:

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers