Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - politics sketsa - Umno terkantoi apabila pemaju kata akan bina masjid yang dijanjikan

Umno dah terkantoi dalam hal tanah tapak masjid yang memfitnah kononnya Ketua Menteri Pulau Pinang telah menjualnya sedangkan ia sebaliknya.


Ini ekoran jaminan Ivory Properties Group Berhad (IPGB) bahawa pemaju berkenaan akan membina kemudahan awam seperti masjid, sekolah dan rumah ibadat lain di atas ‘tanah emas’ Bayan Mutiara, Bayan Baru dekat Batu Kawan.

Lantaran itu, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Datuk Zainal Abidin Osman menyambut baik jaminan itu tetapi berkata jaminan itu menunjukkan perjuangan Umno supaya kemudahan awam terutama masjid dan sekolah seperti yang dirancang dalam pelan pembangunan yang ditetapkan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) di kawasan itu telah berjaya.

"Umno mendesak demi kepentingan rakyat dan bila mereka (IPGB) telah menyatakan persetujuan untuk membina masjid dan sekolah di situ, ini menunjukkan perjuangan kita berjaya.

"Tetapi Umno negeri mahu Ketua Menteri Lim Guan Eng memberi jaminan masjid dan sekolah yang akan dibina itu dibangunkan atas tapak asal seperti pelan awal," katanya.

Beliau mengulas kenyataan Pengarah Eksekutif IPGB Datuk Seri Nazir Ariff bahawa syarikat akan mematuhi garis panduan, peraturan perancangan dan pembangunan seperti ditetapkan MPPP di Bayan Mutiara dengan membina kemudahan awam seperti masjid, sekolah dan rumah ibadat lain.

Minggu lepas Pemuda Umno negeri mendedahkan tapak masjid, sekolah, balai polis, kompleks gerai pusat penjaja dan pusat komuniti, yang sudahpun diberi kebenaran merancang oleh MPPP pada 2006, dijual oleh kerajaan negeri.

Tapak itu adalah antara kawasan termasuk dalam ‘tanah emas’ Bayan Mutiara yang dijual kepada pemaju swasta pada harga RM1.07 bilion bagi membangunkan Penang World City (PWC) dengan nilai pelaburan sebanyak RM10 bilion.

Bernama

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers