Iklan

Mutiara Kata

“Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” Khalifah Abdul Malik bin Marwanan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PORTAL

You Are Here: Home - social concern - KEMATIAN DI JALANRAYA LEBIH TINGGI BERBANDING FLU BABI

Perangkaan kematian kerana kemalangan jalan raya sempena musim aidilfitri adalah lebih membimbangkan berbanding dengan kematian ekoran flu babi.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan berkata, virus Flu babi meragut 77 nyawa dalam tempoh tiga bulan, berbanding 214 nyawa dalam tempoh HANYA 12 hari akibat kemalangan jalanraya musim aidilfitri.

Persoalannya kini ialah sama ada Ops Sikap yang melibatkan lebih 4,000 pegawai polis, JPJ, Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) masih relevan untuk mengurangkan kemalangan jalan raya atau gagal.

Pada masa ini terdapat kira-kira 18 juta kenderaan dan 11.2 juta pemandu yang berdaftar, kata Solah smabil menegaskan bahawa jumlah kenderaan di negara ini meningkat 10 peratus setiap tahun.

0 comments

Leave a Reply

Popular Posts

KOPI DI COFFEE BEANS DAN STARBUCK HARAMAdalah dimaklumkan bahawa semua minuman bercoklat, vanila dan kopi di Coffee Bean dan Starbuck mengandungi E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich iaitu daripada sumber binatang (babi). Raspberry Frap pula mengguna ceri yang dicelup alkohol dan tiramisu yang mengandungi RUM (arak). Hubungi JAKIM 03 - 8886 4000 untuk maklumat lanjut.

Followers